“in fide constans”

Een blog uit de oude doos. Eerder verschenen als ode aan de Mechelse contreien op Netlog (15 september 2008). Geen nood… binnenkort volgt een nieuw geschreven blog.

Het punt dat Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven moeiteloos met elkaar verbindt. Het epicenter van ons Vlaamse landgoed. Niet Buggenhout is het middelpunt, maar Mechelen. Een stad met een rijke geschiedenis. Een stad waar je alleen maar trots op kan zijn.

Al sinds 870 wordt er gesproken van Mechelen. Eerder als Machlines, Machele en Mechgelem en sinds de 15de eeuw als Mechelen. Maar ook ver buiten de “Vlaamschen grenszen” is Mechelen bekend. De Spanjaarden noemen het Malinas, de Fransen Malines (of ook wel la Malinois). Mechelen is niet zomaar een stad. Het was tot 1795 een Heerlijkheid met dezelfde status als Holland, Vlaanderen en Brabant en het was ook een tijd de hoofdstad van de Nederlanden.

In Mechelen is de grote Belgische (en Europese) treingeschiedenis begonnen met een ritje naar Brussel. In Mechelen worden vele voetbalhelden geboren. En in Mechelen worden vele grote acteurs en BV’s geboren. Een kleine stad met twee heel fiere voetbalploegen. KV en RC strijden een constant onderling duel uit met elkaar, maar als Mechelaars staan ze sterk in het Vlaamse voetbalwereldje. Hoeveel kleinere steden kunnen immers zeggen dat ze twee ploegen met zulk een rijke geschiedenis in de nationale divisies afvaardigen?

Als je door het historische centrum wandelt, word je helemaal bevangen door cultuur en geschiedenis. Wie kent nu niet de wereldberoemde onafgewerkte Sint-Romboutstoren die hen de bijnaam Maneblussers bezorgde. Wie kent nu niet de befaamde Grote Markt, met haar stadhuis in drie stijlen opgebouwd, de trendy Vismarkt met de talloze gezellige cafeetjes en de grootse Opsinjoor, met de eeuwig durende vetes tussen Antwerpen en Mechelen.

Maar ook buiten het historische centrum trekt Mechelen aan. Magandhi, Katanga, ’t Oud Oefenplein, Otterbeek, Galgenberg, Kauwendael, Nekkerspoel, Hanswijk, … het aantal niet te missen en typische wijken, met elk hun eigen kenmerken, is niet te tellen. Elke wijk heeft zijn opvallende figuur, en zijn aparte verhalen. Allemaal nog in de verse geheugens van de echte Mechelaar.

Mechelen staat onterecht bekend als een criminele en vuile stad. Maar aanhangers van deze uitspraken zijn mis. Mechelen bloeit, bruist en leeft. Mechelen evolueert. Moderne technologie en architectuur wordt meer en meer verweven met de historische monumenten.

Dat er veel toeristen langs de Dijlestad komen, is niet zo verwonderlijk. Centraal gelegen in Vlaanderen, rijke historische waardes, tal van activiteiten (zowel sportief als toeristisch) en tal van typische streekproducten à ne pas manquer in het Mechelse grondgebied.

Ondergetekende heeft al geprobeerd deze prachtige Dijlestad achter zich te laten, maar na slechts een jaar in de metropool vertoefd te hebben, lonkte mijn hart naar haar roots. Wereldreiziger als ik ben… mijn echte wortels zullen altijd in Mechelen blijven!

~ door danielezeffirelli op 30 september, 2008.

Eén reactie to ““in fide constans””

  1. misschien toch eens een carrière als stadgids overwegen? 🙂

Plaats een reactie