Driekwart eeuw Sportpaleis…

Hoera! Hoera! Het wereldbefaamde Sportpaleis mag vandaag 75 kaarsjes uitblazen. Een welgemeende happy birthday gewenst! De Antwerpse bijnaam ‘De Oude Dame’ is nu een zeer terechte bijnaam geworden.

Welke zichzelf respecterende Vlaming is nu niet in het Sportpaleis (of sinds kort het bijgebouw; de Lotto Arena) geweest? Al was het maar om een tenniswedstrijd van Kim Clijsters of Justine Henin te gaan bezichtigen, een wedstrijd van de Antwerp Giants, of om een concert van één der talloze Belgische en internationale artiesten bij te wonen. En velen onder ons zullen het Sportpaleis ook al wel by night gezien hebben tijdens een Thunderdome, Hardcore Overdrive, Sensation, Reverze of Studio54.

Maar waarom trekt deze van oorsprong ‘indoor’ wielerbaan juist zoveel mensen aan? Het is een waar doolhof, en als alle gangen en traphallen geopend zijn, raak je de weg kwijt voor je het weet. En laten we de erbarmelijke geluidskwaliteit niet vergeten. Enkel organisaties met enorme budgetten kunnen een iet of wat deftige geluidskwaliteit neerzetten, en dan is het nog vaak op het randje af. Laat ons het maar houden op de charme die het Sportpaleis uitstraalt.

Ook ik ben een grote fan van ‘De Oude Dame’. Ik heb er al te vaak memorabele momenten meegemaakt, veelal ’s nachts moet ik toegeven. Ik zal nooit mijn allereerste keer vergeten. 31 maart 2001 stond volledig in het teken van de allerlaatste Hardcore Overdrive ooit. Als 17-jarige jongeman nog enorm onervaren in het grote uitgaansleven, maar wel overdonderd door de magie van de grote hal. Nu weet ik wel beter en was het eigenlijk maar een zeer matig feest.

In de zeven volgende jaren ben ik er nog talloze keren geweest, veelal onder het mom van “ik moet gaan werken in het Sportpaleis”. Ik ken het gebouw intussen vanbinnen en vanbuiten. Ook de andere zalen, Hospitality Center en Lotto Arena, kennen geen geheimen meer voor ondergetekende. En ook al klaag ik steeds weer over de verschrikkelijke geluidskwaliteit, toch blijf ik er elke paar maanden naartoe gaan. Het is een mysterie dat vele Vlamingen (en anderen) blijft aantrekken.

Toch mis ik nog steeds twee grote evenementen op mijn lijstje. Het doet me pijn dat ik Studio54 en The Night Of The Proms nog steeds niet heb kunnen bijwonen. Hopelijk komt daar zeer snel verandering in, want zulke toppers mogen eigenlijk door niemand gemist worden. Mijn Sportpaleis-historie loopt dus bijlange na niet ten einde…

Advertenties

~ door danielezeffirelli op 2 oktober, 2008.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: